Besök hos bonden

Lång erfarenhet och mycket kärlek

Det är ingredienserna bakom den smakfulla jordärtskockan från Tollbygård, säsongens råvara hos Lett. 

Det var när Andreas Wiklund sommarjobbade på Tollbygård som han upptäckte sitt intresse för odling. Efter att Andreas hade gjort sitt examensarbete om potatisodling på just Tollbygård fick han erbjudande om att köpa in sig i en del av verksamheten. Andreas antog erbjudandet och år 2014 köpte han hela Tollbygård och blev därmed ensam ägare av gården.

Vi besökte Andreas för att lära oss mer om hans jordärtskockor och ta del av hans 10 åriga historia med den fantastiska råvaran, som i år är hjälten i vår hösträtt. ”Om jag själv ska äta jordärtskocka föredrar jag att äta den i soppa eller rostad så att smaken näst intill blir som karamelliserad” säger Anderas. Vi kommer att servera jordärtskockan ugnsbakad tillsammans med bland annat andra rotgrönsaker, korngryn och kikärtor. 

Han har lärt sig mycket om jordärtskockor genom åren och odlar i dag 4 olika sorter. Förr i tiden betraktades jordärtskockan som ett ogräs berättar Andreas, med tanke på dess knotiga form och den stora växtligheten över jord. När tiden gick insåg man att det fanns mer att ta från den knotiga rotfrukten. 

Nyckeln för en lyckad odling visade sig vara bra bevattning. Den positiva påverkan regnet och bevattning bidrog med gjorde att Anders lärde sig hur man dyrkar jordärtskockan på bästa sätt. ”En jordärtskocka med många knölar tyder på en torr jord. Desto blötare mark, desto mer slät och fin kvalitet säger Andreas. Det gjorde att Anders kunde påverka tillväxten av jordärtskockan till en mer slät och kvalitativ rotgrönsak. Det finns mycket att lära, allt eftersom har man insett att jordärtskockan heller inte tål för mycket ljus eller exponering. På så vis kräver den knotiga rotfrukten en annan typ av omsorg än vad man tidigare trott. Något som Andreas efter 10 år har lärt sig, och nu har full kontroll över. 

Det är inte bara odlingen som är en konst men själva rotfrukten finns också i flera färger och former. Topstar, Elverum, Rema och Röd är namnen på de olika sorterna Andreas odlar. De skiljer sig en del mellan varandra ”Topstar påminner vagt om ingefära i utseendet, Rema liknar nästintill en svamp, Röd är precis som det låter röd på utsidan men vit på insidan och till sist har vi Elverum som är mer avlånga i formen och det är min personliga favorit.”

Idag driver Andreas gården tillsammans med ett team på 12 personer och hela familjen är involverad i det dagliga arbetet. På Tollbygård har det ett stort utbud av olika typer av lök, potatis och majs som har en majoritet av odlingspartierna, och såklart jordärtskocka. Andreas jobbar med mycket för att göra resan från jord till bord så kort och bra som möjligt. Han jobbar med ”åter odling” som är en metod som blir allt vanligare hos bönder, vilket går ut på att man plöjer åkern från den första odlingen och sedan låter man mikroorganismer leva ostört, som i sin tur leder till växtnäring åt nästkommande skörd. En annan viktig åtgärd är att han inte planterar om med en växt som är närbesläktad med den föregående. Resultatet av metoden är att det är ett bra sätt att underhålla och vara rädd om jorden vilket ger en bra efterföljande skörd.

Andreas, liksom vi, är väldigt mån om att transportsträckan från jord till bord ska vara så kort som möjligt, vilket innebär att han paketerar och levererar på beställning. Vi på Lett får för andra gången äran att servera våra gäster jordärtskockan från Gotland, tack vare teamet på Tollbygård.

Så skänk Anders och hans familj en tanke nästa gång du avnjuter en jordärtskocka i en av våra restauranger.

×

Välj din restaurang

Nyhetsbrev

Registrera dig för vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna och fördelarna med Lett

Genom att ange din e-postadress ovan och klicka på «Skicka» godkänner du att vi skickar information om nya produkter och erbjudanden och att vi använder din e-postadress för att göra detta. Integritet